Je wilt er vanzelfsprekend alles aan doen, om inbrekers buiten de deur te houden. Er zijn tegenwoordig verschillende manieren om hieraan bij te dragen. De meest gebruikte vorm van inbraakpreventie zijn sloten. Voorheen was het heel gebruikelijk om voor tweepuntsloten op je voordeur te kiezen. Tegenwoordig doe je er echter verstandig aan om voor driepuntsloten te kiezen. Inbrekers zijn door de jaren heen meer geweld gaan gebruiken om woningen binnen te dringen. Dit betekent dat je een woning steeds beter moet beveiligen, om de kans op een inbraak te minimaliseren. Wij spraken met een slotenmaker uit Den Haag, die ons meer kon vertellen over de populairste inbraakpreventiemethodes van dit moment.
Geschikte sloten voor ramen en deuren
Naast de driepuntsloten, een speciaal soort cilindersloten, voor je deuren, zouden ook je ramen van goede sloten moeten worden voorzien. Dit geldt in het bijzonder voor de ramen in de buurt van een plat dak of een regenpijp. Het is voor een inbreker relatief eenvoudig om deze ramen open te breken. Raamsloten worden aangeboden als bijzetsloten, waarbij je de keuze hebt tussen opleg- en insteeksloten. Het is van verschillende aspecten afhankelijk, welk type raamsloten het meest geschikt is. Denk bijvoorbeeld aan de dikte van het kozijn en de manier waarop het raam geopend moet worden. Insteeksloten zijn enkel geschikt voor ramen met een wat dikker kozijn. Bij een dun kozijn zou het kozijn ernstig verzwakt worden.
Tip: kies altijd voor sloten met een hoge SKG-rating! Deze rating geeft aan in welke mate de sloten een vertragende werking op een inbraak in huis hebben.
Een alarmsysteem in huis plaatsen
Niet alleen sloten kunnen je helpen bij het buiten de deur houden van inbrekers. Overweeg bijvoorbeeld ook eens om een alarmsysteem te installeren. Met een alarmsysteem kun je inbrekers afschrikken als zij eenmaal binnen je woning zijn. Een geactiveerd alarmsignaal vergroot de kans immers, dat inbrekers worden opgemerkt door voorbijgangers of omwonenden. Schakel vooraf een slotenmaker in om een risicoanalyse van je woning te laten maken. Op basis van deze risicoanalyse kan vervolgens een beveiligingsplan worden opgesteld. Hierin wordt door de slotenmaker omschreven hoe je bepaalde beveiligingsrisico’s met inbraakpreventieapparatuur kunt afdekken.